poniedziałek, 22 września 2014

Na grzyby, na grzyby... byle się nie zatruć!

W naszym kraju zbieranie grzybów jest tradycją, kultywowaną przez wiele rodzin. Ja ze swojego dzieciństwa doskonale pamiętam leśne wędrówki i wiaderka pełne grzybów. Teraz na grzyby nie chodzę, za to mój teść - zapalony grzybiarz, gdy ma tylko okazję jedzie do lasu. Niestety, choć lekarze przestrzegają, co rok zdarza się tragiczny w skutkach finał grzybobrania. Tragiczny dla dziecka. Ja grzyby jadam. Ale Dzieciaki nie. Nie podaję im grzybów pod żadną postacią. Dlaczego?

Grzyby są ciężkostrawne.
Ich strawność uzależniona jest od budowy komórkowej owocnika (czyli nóżki i kapelusza). Ściana komórkowa zbudowana jest z chityny, czyli cukru złożonego, który opiera się naszym sokom trawiennym.

Grzyby mają niską wartość kaloryczną.
Wynosi ona 23-34 kcal/100g świeżych grzybów.

Grzyby to w większości woda.
Zawartość wody w świeżych grzybach to 70-90%.

Oczywiście, grzyby składają się również z takich związków jak:
  1. Białko, którego w grzybach jest 3-9%, a jego przyswajalność jest rzędu 60-90%, czyli całkiem podobna do mięsa. 
  2. Węglowodany - stanowią 1-6% masy grzybów. 
  3. Tłuszcz - 0,5-3,5%.
  4. Witaminy - E,K,B1,B2,PP.
  5. Sole mineralne - 1%.
W owocnikach grzybów, które rosną w okolicach przemysłowych stwierdzono zwiększona zawartość rtęci, a przy ruchliwych trasach - znacznie większą ilość ołowiu.

Zbierając grzyby należy pamiętać o kilku ważnych zasadach.
  1. Zbieramy grzyby tylko dobrze znane.
  2. Nie zbieramy grzybów starych, zwiędniętych.
  3. Nie zbieramy grzybów do opakowań z tworzyw sztucznych. Przechowujemy je w suchym, przewiewnym miejscu tak, aby nie pleśniały.
  4. Nie oceniamy grzybów na podstawie smaku. Muchomor sromotnikowy ma bardzo łagodny smak, a jego niewielka ilość może doprowadzić do ciężkich uszkodzeń wątroby, a nawet zgonu.
  5. Między książki włóżcie przesądy mówiące o ciemnieniu cebuli czy czernieniu srebrnej łyżki, po włożeniu ich do potraw z grzybów trujących.
  6. Kupując grzyby zawsze proś o pokazanie atestu.
Jakich objawów nie należy lekceważyć?
Jeżeli po spożyciu grzybów wystąpią:
  • osłabienie, 
  • ból głowy,
  • ból brzucha,
  • biegunka,
  • wymioty,
  • zaburzenia widzenia,
  • zaburzenia równowagi, 
  • duszność,
  • porażenie kończyn,
  • silne pragnienie,
  • gorączka, 
  • halucynacje
należy jak najszybciej wezwać pogotowie!
Objawy te mogą ujawnić się w czasie 0,5 - 24 godzin od spożycia posiłku.

Zatrucie muchomorem sromotnikowym, które jest najczęstszym i najgroźniejszym, przebiega w 4 fazach.
Pomorskie Centrum Toksykologii 

      

Co zrobić w przypadku zatrucia?
  1. Udaj się jak najszybciej do lekarza. Jeżeli stan zdrowia poszkodowanego na to nie pozwala, wezwij Pogotowie Ratunkowe.
  2. Jeżeli masz taką możliwość zabezpiecz spożywaną potrawę i przekaż lekarzowi w szpitalu. Ułatwi to identyfikację substancji trującej. 
  3. Nie podawaj poszkodowanemu odtrutek w postaci mleka czy alkoholu.
  4. Jeżeli poszkodowany jest nieprzytomny, postępuj zgodnie z TYM schematem.

PAMIĘTAJ!!!
Nie czekaj na samowyleczenie!  
Przy zatruciu muchomorem sromotnikowym występuje fazapozornej poprawy.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz