poniedziałek, 17 marca 2014

Kuchenne rewolucje z krwotokiem w tle!

Od pewnego czasu kuchnia jest ulubionym miejscem zabaw moich córek, bo cóż może być fajniejszego niż gotowanie z mamą? Oczywiście jak tylko mam na to czas przyrządzamy wspólnie posiłki, jednak za każdym razem tłumaczę moim małym kucharkom, jakie niebezpieczeństwa czyhają na nie podczas gotowania czy pieczenia. Jedyną osobą w naszym domu, która rani się i parzy podczas kuchennych rewolucji jest… mama! A Wam nigdy nie zdarzyło się przeciąć ręki podczas rozkrajania bułki?


Co zrobić w przypadku krwotoku?
  1. Załóż rękawiczki – Twoje bezpieczeństwo jest najważniejsze!
  2. Zranioną kończynę podnieś do góry – zmniejszy to ciśnienie krwi w kończynie, a co za tym idzie również i krwotok.
  3. Zatamuj krwawienie poprzez bezpośredni ucisk rany ręką.
  4. Załóż opatrunek uciskowy:   
  • połóż na ranę czysty (jałowy) opatrunek, 
 
  • uciśnij krwawiące miejsce zwiniętą rolką bandaża, 
  • przymocuj opatrunek do ręki bandażem elastycznym.

  1. Wezwij pomoc.
  2. Okryj poszkodowanego. 
  3. Co minutę kontroluj stan poszkodowanego.


PAMIĘTAJ !!!
Nigdy nie wyciągaj z rany ciała obcego!
Nie zalewaj, nie posypuj i nie smaruj ran żadnym środkiem!
Na ranę załóż w miarę możliwości czysty opatrunek.
Opatrzoną kończynę unieruchom.

Wybaczcie, brak rękawiczek na rączkach Małej Ratowniczki - niestety najmniejsze i tak spadały jej z rączek!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz